Low-Code Platform Nedir?

Low-code platform nedir?

Sıfırdan bir uygulama geliştirmek oldukça zaman alır ve ciddi derecede yazılım geliştirme becerisi gerektirir. Aynı zamanda geliştirme yapılacak platform ile ilgili uzmanlık gerektiren bir iştir. Buna alternatif olarak ortaya çıkan low-code platformlar iş uygulamaları için gerekli süreyi azaltıp ihtiyaç duyulan yeteneği azaltmakla birlikte belirli bir adaptasyon ve öğrenme süresi gerektirir.

Genel olarak bir low-code platform sürükle-bırak tasarım araçları ile oluşturulabilen formları, süreçleri, iş akışlarını ve veri modellerini, entegrasyonları ve platform içerisinde kullanılabilecek yazılım geliştirme dillerini içerir. Low-code platformlar için geliştirilmesi hedeflenen yazılımlar masaüstü yazılımları, web yazılımları ve mobil yazılımlar gibi geleneksel yöntemler ile geliştirilen yazılımlar ile aynıdır.

No-code platform nedir?

No-code platformlar aslında bir yazlım geliştirme dili içermeyen low-code yazılım geliştirme ortamlarıdır. No-code platform üreticileri genelde ihtiyaç duyulabilecek yazılım parçacıklarının yazılabilmesi için ara yüzler sağlasalar da bunları kullanmak hem zaman alıcı hem de pek kolay değildir.

No-code platformlar bir yazılım projesinin başlangıcında çok kolay görünmekle birlikte zaman içerisinde kısıtları nedeniyle geliştirilen yazılımın daha ileri aşamalara gitmesinde ciddi engeller çıkarabilir. No-code platform üreticileri bu sorunu aşmak için genellikle entegrasyonlar yolu ile üçüncü parti modüller ve eklentileri desteklerler. Bazen sağladıkları SDK ile uzman yazılım geliştiricilerin ihtiyaç duydukları yeni modülleri yazmasına izin verirler.

Low-code platform ile kimler çözüm geliştirir?

Low-code platform üreticileri platformlarını kullanarak çözüm geliştirecek kişileri İş Analisti, Süreç Geliştirme Uzmanı bazen de Yazılım Uzmanı gibi unvanlar ile tanımlarlar.

Low-code platformları kullanarak başarılı çözümler geliştirmek için öncelikle yapılacak işi, daha sonra platformu ve mevcut BT altyapısını (özellikle kurumsal uygulama altyapısı ve veri tabanlarını) bilen ve yönetimin desteğini arkasına almış bir ekibe ihtiyaç vardır.

Low-code platformların yararları nelerdir?

Low-code platformlar yazılım geliştirme için gerekli süreyi ve maliyeti azaltır, daha az tecrübeli çalışanların yazılım geliştirme uzmanlarına ve veri tabanı uzmanlarına tümüyle bağlı kalmadan yazılım geliştirme sürecine katılımını sağlar. Burada daha az tecrübeli çalışanlar ile kastedilen yazılım geliştirmede daha az tecrübeli olup yapılan iş konusunda tecrübeli çalışanlardır, ki bu da zaten low-code platformları için temel amaçtır.

Low-code platformlar ne zaman kullanılmalıdır?

Eğer alternatif seçeneklere göre uygun maliyetli, ihtiyaç duyduğunuz uygulamaları hızlıca hayata geçirebileceğiniz, gerekli özellikle ve entegrasyonları sağlayan bir low-code platformu ile çalışma olanağınız varsa tercihiniz tereddütsüz bu low-code platform olmalıdır. Bunun tek istisnası kullanıcı performansının geliştirme hızı ve maliyetinden daha önemli olduğu doğrudan tüketiciye yönelik uygulamalardır diyebiliriz.

Özetle, low-code platformlar iş birimlerinin yazılım geliştirme isteklerini yıllarca bekletmek zorunda olan şirketler ile ihtiyaç duyduğu yazılımları kısa zamanda geliştirip kullanabilen şirketler arasındaki farkı ortaya koymaktadır. Bu bakış açısı ile low-code platformlar bir şirketin gizli silahı olarak görülebilir

Fevzi Öztürk, Dijital Dönüşüm Direktörü

Etiketler

Ne Düşünüyorsunuz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Bize Yazın

PaperWork'ü görmeden karar vermeyin!

Bizimle iletişime geçin, size özel bir demo gerçekleştirelim.

İhtiyaçlarınızı dinliyor ve sizin için özel bir demo hazırlıyoruz.

Kazançlarınız:
Sırada ne var?
1

Sizin için uygun bir zaman aralığı belirliyoruz.

2

Bir tanışma toplantısı düzenliyoruz.

3

Size özel bir demo gerçekleştiriyoruz.

Ücretsiz Demo Talep Edin